VegFest Volume2

7. a 8. Mája sa konal v Bratislave druhý ročník Vegánskeho festivalu VegFest Vol 2 v priestoroch FUGY. Festival bol zameraný na ochutnávku všetkého, čo k svetu vegánstva patrí.

Možno Vás prekvapí, že sa aj na našom blogu budeme venovať tématike vegánstva. Nemusíte sa báť, nejdeme Vás prehovárať na nové myslenie a stravovacie návyky. Chceme Vám len ukázať ďalšie možnosti, ako pristupovať k myšlienke zachovania trvalo udržateľného rozvoja.

Touto témou by sme rady poukázali na životný štýl, ktorý sa riadi od etických princípov po princípy environmentálne. Myšlienka ako taká zapadá do trvalo udržateľného sveta, teda aj do sveta cirkulárnej ekonomiky.

Vegán je človek, ktorý vylúčil zo svojho každodenného jedálnička živočíšne produkty vrátane mliečnych produktov a mäsových produktov. Rozhodnutie stať sa vegánom nie je však len o strave, je to hlavne o zodpovednosti za etickú a aj environmentálnu stopu svojho života na celkové životné prostredie.

Zamyslieť sa nad tým, prečo aspoň neobmedziť konzumáciu mäsa, prípadne mliečnych výrobkov, je v súčasnej dobe naozaj aktuálna téma. V jednoduchosti a v skratke, ako mäsný tak aj mliečny priemysel má za následok ubúdanie zelených plôch, lesov, prérií, či mokradí. Taktiež neodmysliteľne prispieva ku zmene klímy v dôsledku vysokej produkcie metánu do ovzdušia (niektoré štatistiky tvrdia, že až vo výške 20%: viac ako doprava!).

Na druhom mieste v poradí VegFestu sa premietali filmy o vegánskej strave a životnom štýle pre tých, ktorí hľadajú odpovede na to, prečo vegánstvo a prečo teraz. Poskytol sa priestor aktivistom za práva zvierat, špecialistom na rastlinnú stravu a priestor dostali aj témy vegánskych detí a rodičovstva a samozrejme šport.

VegFest2 chcel poukázať na konkrétne ekologické problémy, zvýrazniť etickú stránku vegánstva a šíriť osvetu pomocou info stánkov zo Slovenska a Českej republiky.

Počas dvoch dní VegFestu sa ponúkali ochutnávky vegánskych kulinárskych špecialít a aj raw, surová vegan strava.

Za veľké plus patrili vegánske domáce halušky. Verte či nie, ale my sme sa až za ušami zalizovali a ten rad, ktorý sa tvoril každú prestávku neprestávku dával najavo, že ide naozaj o výborne pripravenú slovenskú špecialitu, ale tak trošku inakšie.

Autor textu: Petra Csefalvayová
Foto: pinterest – Your Dialy Vegan